Ishrana

Za zdrav, normalan i dug život neophodno je unositi kvalitetnu vodu i kvalitetnu hranu sa svim potrebnim odgovarajućim hranljivim sastojcima. Nutricionizam je nauka koja proučava procese nakoji način organizam koristi hranljive sastojke iz hrane i tečnosti, da bi organizam bio zdrav a da ne nastupi bolest.Ako se ne unose potrebni odgovarajuci sastojci, pojavljuje se bolest. Npr:

– u nedostatku gvožđa pojavljuje se nedovoljna ishrana  svih čelija kiseonikom putem krvi
– u nedostatku vitamina C pojavljuje se krvarenje iz desni.Bitan je za formiranje i održavanje vezivnih tkiva tj. skeleta, mišića i masti
– u nedostatku kalcijuma pojavljuje se deformisanost i laka lomljivost kostiju, kontroliše visok krvni pritisak i umanjuje rizik od raka debelog creva
– u nedostatku vitamina D pojavljuje se deformisanost i laka lomljivost kostiju u ne mogućnosti da organizam apsorbuje kalcijum,rizik od nekih vrsta raka i dijabetesa.

Bitno je u kojoj količini i koje vrste hrane i pića obezbeđuju energiju i hranljive sastojke ( nutricijente ) za zdrav život.

Da bi se pravilno hranili i živeli na zdrav način a i da bi pravovremeno potražili neophodnu odgovarajuću stručnu pomoć,potrebno je da u mnoštvu informacija znamo koje su pouzdane. Pouzdane informacije daju:

  • nutricionisti
  • naučnici nutricionisti
  • naučnici istrazivači
  • dijetetičari
  • novinari koji su se specijalizovali za informacije o zdravoj hrani.
 

Izbegavati žumance ili jesti celo jaje?

  Mnogi se jako trude da ostanu zdravi, broje kalorije, redovno vežbaju, a kada treba napraviti omlet, bacaju žumance. Međutim, možda je vreme da razmislimo o ovom poslednjem. Da li je žumance zaista opasno po zdravlje? Ako jedete cela jaja, ne podižete rizik od srčanih bolesti, zapravo, nutricionistkinja Liz Vulf autorka knjige “Jedite žumanca”, tvrdi…

Details

Da li vam hrana služi kao uteha?

  Koliko puta ste, u nekim stresnim ili depresivnim stanjima, otvorili frižider, a da uopšte i niste osetili glad? Ipak, ako biste ga samo zatvorili bez ijednog zalogaja, ne biste zadovoljili snažnu potrebu da pojedete nešto, jer verujete da je to jedini način da se osećate bolje. Upravo ovakav scenario stručnjaci definišu kao emocionalnu glad…

Details

Sedam vrsta namirnica za zdravo srce

  Ukoliko želite da sačuvate zdravlje vašeg srca, onda u ishranu morate uvrstiti sedam važnih namirnica. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, vitaminom E i folnom kiselinom. Jedenjem neslanih oraha štitite vaše srce. Spanać i drugo lisnato zeleno povrće sadrži gvožđe, vitamin C, vitamin A i magnezijum. Spanać sa belim lukom se može servirati…

Details

Zašto su banane odlične za zdravlje?

  Banane su bogate kalijumom, vlaknima i vitaminima C i B6, međutim, ovo ukusno voće nudi puno više od toga. Osim što su deo najukusnijih voćnih napitaka, banane će poboljšati život na još nekoliko načina: Možete ih koristiti umesto sportskih napitaka Istraživanje sprovedeno na 14 profesionalnih biciklista pokazalo je da pola banane ima isti učinak…

Details